Το web design ή αλλιώς ο σχεδιασμός ιστοσελίδων αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία μίας επιχείρησης, ενός ιστολογίου ή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για τη βιτρίνα που χρησιμοποιεί κάποιος, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο προς το μέρος του. Γι’ αυτό και αυτή βιτρίνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, προς αποφυγή των αντιθέτων αποτελεσμάτων από τα επιθυμητά.

Όταν κάποιος ερασιτέχνης προσπαθεί να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα, είναι απολύτως φυσιολογικό να υποπίπτει σε λάθη. Οι αστοχίες ως προς τους συνδυασμούς και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας είναι δικαιολογημένες. Ωστόσο, πολύ συχνά το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό. Πολλές φορές μάλιστα υπερβαίνει και τις αρχικές προσδοκίες. Όμως, δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να συγκριθεί με το επαγγελματικό αποτέλεσμα μιας έμπειρης ομάδας ειδικών στο web design.

Αν πιστεύετε πως οι επαγγελματίες web designers δεν κάνουν λάθη, ωστόσο, είστε γελασμένοι. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου δημιουργούνται ιστοσελίδες χωρίς την απαιτούμενη προσοχή στον σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό, ιδιαίτερα αν ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας έχει δαπανήσει αρκετούς πόρους στον σχεδιασμό και τη δημιουργία. Για να δούμε ορισμένα από τα πιο τρανταχτά λάθη, τα οποία ενδέχεται να καταστρέψουν την αρχική εντύπωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας.

Υπερβολικά Περίπλοκο Web Design

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα χρηστών αφορά στην πολυπλοκότητα της δομής της ιστοσελίδας. Κάτι τέτοιο καταλήγει να είναι αποτρεπτικό, απωθώντας τους επισκέπτες από το να προτιμήσουν ξανά την ίδια ιστοσελίδα. Αντιθέτως, η δομή της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι εύκολα και άμεσα κατανοητή. Χωρίς πολυσύνθετες λεπτομέρειες και υπερβολικά περίτεχνες λειτουργίες, η ιστοσελίδα βοηθά στην ανάδειξη των σημαντικών σημείων της επιχείρησης, των προϊόντων ή των υπηρεσιών.

Φορτωμένη Σελίδα

Η ιστοσελίδα θα πρέπει να φορτώνεται άμεσα στον περιηγητή που χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης. Αν αντιθέτως ο χρήστης είναι αναγκασμένος να περιμένει με τις ώρες μέχρι να φορτώσει η ιστοσελίδα, πολύ συχνά θα εγκαταλείψει την προσπάθεια. Θα αναζητήσει κάποια άλλη ιστοσελίδα παρόμοιου περιεχομένου, έτσι ώστε να ενημερωθεί χωρίς χρονοτριβή για το αντικείμενο ενδιαφέροντός του. Η ιδανική ιστοσελίδα λοιπόν είναι σχετικά ελαφριά και ο χρόνος απόκρισής της δεν είναι απωθητικός.

Ίδιος Σχεδιασμός για Κάθε Συσκευή

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των κινητών συσκευών έχει πολλαπλασιαστεί. Οι περισσότεροι χρήστες διαδικτύου έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ πολύ διαδεδομένη είναι και η χρήση των tablets. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη των συγκεκριμένων χρηστών για μία ιδιαίτερη έκδοση της ιστοσελίδας. Αυτή η ιδιαίτερη έκδοση της ιστοσελίδας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κινητών συσκευών και να καλύπτει τις ανάγκες των συγκεκριμένων χρηστών.

Σελίδα Χωρίς Ποιότητα

Αν και αυτό το λάθος αποτελεί συνισταμένη του web design και του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να δίνεται προσοχή στην ποιότητα του περιεχομένου. Αν μία σελίδα δεν περιλαμβάνει ποιοτικό περιεχόμενο αλλά άχρηστες πληροφορίες και κείμενα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, είναι λογικό να μην προσελκύει το κοινό που θα περίμενε κανείς.

Για να αποφύγετε τέτοια λάθη σε σχέση με το web design, είναι φρόνιμο να απευθύνεστε σε αξιόλογους επαγγελματίες με μακροχρόνια εμπειρία στον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας για εξαιρετικά αποτελέσματα!