Δυστυχώς, στις μέρες μας η κρίση είναι η μάστιγα της δεκαετίας. Μάλιστα, πολλές είναι οι χώρες που οδηγήθηκαν σε μια πιο λιτή οικονομία για να αντέξουν και να αντεπεξέλθουν στο πρόσταγμα των καιρών. Έχει φανεί ότι η χώρα στην οποία ζούμε pikavippi heti tilille 24h αδυνατεί να αλλάξει το σύστημα που είχε οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια το όχημα που λέγεται Ελλάδα αν όχι στον γκρεμό, σε έναν αδιάκοπο, κακοτράχαλο δρόμο χωρίς διέξοδο. Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται πεσιμιστικό όμως πολύ περισσότερο ο κόσμος που το βιώνει, εκλαμβάνει όλη αυτή την άτολμη πολιτική εξουσία ως νωθρή, που δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της χώρας.

Ρίχνοντας, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά θα δει κανείς ότι πολλοί είναι αυτοί που άδραξαν την ευκαιρία και εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφεραν να βγουν κερδισμένοι. Για παράδειγμα, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο Σκλαβενίτης ή η εταιρία Καρέλιας, που παρουσιάζουν κέρδη σε μια παραπαίουσα οικονομία.

Οι ίδιοι μάλιστα καινοτομούν, επιστρέφοντας χρήματα από τα κέρδη στους υπαλλήλους τους, δημιουργώντας έτσι ένα πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. Βγάζοντας προς τα έξω όλο αυτό πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν διακαώς να προσληφθούν σε τέτοιες επιχειρήσεις. Μήπως ο τρόπος είναι απλώς και εμείς περιπλέκουμε τα πράγματα;

Τι το διαφορετικό έχουν αυτές οι εταιρίες, από όλες όσες έκλεισαν μέσα στα χρόνια της κρίσης; Εταιρίες τέτοιου τύπου, είτε ελέγχουν μεγάλα κεφάλαια είτε μικρά, είναι εταιρίες με στόχους μακροπρόθεσμους και όχι βραχυπρόθεσμους. Δεν κοιτούν το εύκολο κέρδος, αλλά την ουσία. Γι’ αυτές τις εταιρίες πρωταρχικός στόχος είναι η ικανοποίηση των υπαλλήλων τους, έτσι ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα αυτών των εταιριών και να τις αναδεικνύουν περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Ίσως να προάγουν και το αίσθημα του πατριωτισμού, καθότι παρά τις αντιξοότητες του «επιχειρείν» στην Ελλάδα έχουν τις έδρες τους ακόμη στην χώρα μας.

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται φορολογούμενοι πολίτες να επενδύσουν σε αυτές και όχι να κοιτάζουν το πρόσκαιρο κέρδος. Επενδύοντας χρήματα στην αγορά, ανθεί η οικονομία και αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Μια περίπτωση κέρδους είναι και οι εξαγωγές, που επιλέγουν όλο και περισσότερες εταιρίες να κάνουν. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών, ανατρέποντας τη μέχρι πρότινος εικόνα που είχαμε για τα προϊόντα μας.

Τελικά η παγκόσμια κοινή οικονομία όπως έχει εξελιχθεί δεν έχει αποφέρει μόνο αρνητικά επακόλουθα, όπως η οικονομική κρίση. Έχει αναδείξει τομείς, που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί ότι μπορεί να μας αποφέρουν κέρδη. Και γιατί όχι να μην ευελπιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θα έχει πιο γερές οικονομικές βάσεις σε αντίθεση με την πλαστή άνθιση που ζήσαμε προ κρίσης; Οι άνθρωποι ορίζουν το παρόν και το μέλλον τους. Είτε επιλέγοντας την στασιμότητα, είτε επιλέγοντας την εξέλιξη. Η κρίση μπορεί να γίνει το πρόσταγμα για μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία, που θα αφορά όχι μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και το ανθρώπινο.