Η κάθε επιχείρηση οφείλει να έχει ψηφιακή παρουσία, εάν επιθυμεί να μεγιστοποιήσει την έκθεσή της στο αγοραστικό κοινό. Τώρα που είναι πολύ εύκολο για κάποιον να αναζητήσει μία υπηρεσία ή ένα προϊόν στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό η κάθε εταιρεία να υπάρχει ανάμεσα στις αναζητήσεις.

Εκτός όμως από τη βασική αυτή ανάγκη, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσει η κάθε επιχείρηση την ανερχόμενη ανάγκη για την εξυπηρέτηση όσων διαθέτουν κινητές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet έχουν κατακλύσει την αγορά. Πολύ συχνά οι χρήστες διαθέτουν περισσότερα του ενός κινητά τηλέφωνα, ενώ σε κάθε οικογένεια θα βρει κανείς πληθώρα κινητών συσκευών που καλύπτουν κάθε προτίμηση.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό, η εξέλιξη μας υποδεικνύει πως οι ιστοσελίδες οφείλουν να είναι συμβατές με τις κινητές συσκευές. Αν έχετε παρατηρήσει ορισμένες σελίδες που αργούν να φορτώσουν, προσπαθήστε να φανταστείτε τις ίδιες σελίδες σε μία κινητή συσκευή. Πρόκειται φυσικά για καταστροφή! Γι’ αυτό και πρωταρχικός σκοπός των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών ιστοσελίδων εν γένει θα πρέπει να είναι η δημιουργία ειδικών εκδόσεων για τις κινητές συσκευές.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιτευχθεί το ίδιο πρακτικά αποτέλεσμα. Μπορεί μία ιστοσελίδα να διαθέτει ξεχωριστή έκδοση για τα κινητά ή μπορεί η ίδια έκδοση να προσαρμόζεται 100% στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των κινητών συσκευών. Στην πρώτη περίπτωση, ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας δημιουργεί ένα πλήρες και ακριβές αντίγραφο της αρχικής σελίδας. Η μόνη διαφορά έγκειται στη χρήση του αντιγράφου αυτού.

Στην δεύτερη περίπτωση, από την άλλη μεριά, η ιστοσελίδα διαθέτει το χαρακτηριστικό ότι προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε συσκευής. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία fully responsive σελίδα που ανταποκρίνεται στα κινητά τηλέφωνα, όπως ακριβώς και σε κάθε άλλη συσκευή με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Αν αναρωτιέστε ποια οφέλη απορρέουν από την ειδική έκδοση της ιστοσελίδας για τις κινητές συσκευές, σκεφτείτε τα εξής:

  • Ο χρόνος απόκρισης μειώνεται κι επομένως οι χρήστες κινητών συσκευών δεν απομακρύνονται από την ιστοσελίδα (λόγω αργοπορημένης φόρτωσης του περιεχομένου)
  • Χρειάζεται μικρότερη χρήση δεδομένων για την απόκριση μίας τέτοιας ιστοσελίδας
  • Οι χρήστες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα κάθε στιγμή, ακόμη κι αν βρίσκονται μακριά από το σπίτι ή το χώρο εργασίας τους
  • Οι μηχανές αναζήτησης εκτιμούν την προσπάθεια αυτή εκ μέρους της ιστοσελίδας και συνεπώς την εμφανίζουν πιο πάνω στις οργανικές αναζητήσεις

Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα που συνδέονται με τη χρήση ειδικών εκδόσεων της κάθε ιστοσελίδας για τις κινητές συσκευές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να επενδύει η κάθε επιχείρηση σε μία σωστή ιστοσελίδα. Όχι μόνο από πλευράς περιεχομένου και σχεδιασμού, αλλά και όσον αφορά στην λειτουργικότητα και τον πρακτικό της χαρακτήρα. Για να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, η ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, να διαβάζεται και να πλοηγείται εύκολα από τον καθένα.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την εκθετική αύξηση των χρηστών κινητών συσκευών σε παγκόσμια κλίμακα, είναι φυσικό να επιλέγονται ειδικές εκδόσεις για τα κινητά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού αγοραστικού κοινού κάθε χώρας και να ανταποκρίνεται στο έπακρο η ποιότητα της κάθε ιστοσελίδας.